Sneaker Icons

Paljon enemmän kuin juoksukenkä

New Balancen 574-malli on täydellinen lenkkipolulle ja lempibändin keikalle, tyylistä tinkimättä.

1980-luku oli ylilyöntien aikaa joka saralla: raha virtasi kuin viini ja ihmisten vaatteet ja hiukset sekä kotien sisustus koettelivat mahdollisen rajoja. Yksi tuon vuosikymmenen ikimuistoisimmista tennarijulkistuksista oli New Balance 574 -malli. Vuonna 1988 lanseeratussa kengässä oli päällä näyttävä N-kirjain sekä mokkaa ja mesh-kangasta yhdistelevä päällinen.

Brändin tausta on vahvasti juoksukengissä, jotka New Balance otti valikoimiinsa 1930-luvun lopussa. Vaikuttavien teknisten ominaisuuksiensa sekä onnistuneen mainonnan ansiosta brändistä tuli maratoonari Dick Beardsleyn kaltaisten urheilijoiden suosikki sekä vakavasti otettava kenkä kaikille juoksijoille, ja myöhemmin myös muotifaneille.

Dick Beardsley & Inge Simonsen - &copy Tony Duffy/Allsport/Getty Images
Dick Beardsley & Inge Simonsen - © Tony Duffy/Allsport/Getty Images 

New Balance päätti nimikoida mallinsa nimien sijaan numeroilla. Mitä korkeampi numero alussa, sitä enemmän mukana on teknologiaa: esimerkiksi 990-malli on ideaali pitkän matkan juoksijoille, kun taas 420 sopii paremmin rentoon hölkkään. Kaksi viimeistä numeroa kertovat mallin tyynyistä, joustavuudesta sekä vakautuksesta.

Brändin läpimurtomalli oli juurikin 574-malli, joka numeroidensa perusteella keskittyy vakauteen ja vauhtiin. Kengästä tuli ainutlaatuisen suunnittelunsa ja materiaaliensa ansiosta keskipitkää matkaa nopeasti juoksevien suosikkimalli. Malli sopi erinomaisesti ammattiurheilijoiden lisäksi myös ihmisille, jotka viettivät paljon aikaa seisten tai kävellen.

Vuonna 2003 New Balance lanseerasi mallin uudestaan, kaikkien tennarifanien suureksi iloksi. Samalla lanseerattiin lukuisia uusia värimalleja. Nykyinen 574 on kenkä, joka saa minkä tahansa asun näyttämään upealta.

Malli on myös Mos Defin, Pharrelin ja Kendrick Lamarin kaltaisten julkkisten suosima lavakenkä: nämä kengät jalassa jaksaa vetää show’n tinkimättä tyylistä.

Miten itse pukisin kengät? Jos en ole aamulla varma, mihin päädyn päivän mittaan, yhdistän harmaat tennarini tiukkoihin farkkuihin sekä harmaaseen t-paitaan. Kokonaisuus kannattelee minua läpi pitkän päivän tarvittaessa aina aamun pikkutunneille.

Suosikkimme